Tuesday, February 9, 2021

Αρσένης για ΔΕΘ: Από μητροπολιτικό πάρκο σε μητροπολιτική κερδοσκοπία γης

Σε συνέχεια του σχεδίου Εμπράρ για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917, η Χωροταξική Μελέτη Θεσσαλονίκης του 1965, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης του 1985 και το Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπουν τη διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που ενώνει το παραλιακό μέτωπο με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Η υλοποίηση του σχεδίου ανακοινώθηκε μόλις το 1999 όταν αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του σημερινού χώρου της ΔΕΘ σε χώρο πρασίνου.

Read more at: https://parallaximag.gr/epikairotita/arsenis-gia-deth-apo-mitropolitiko-parko-se-mitropolitiki-kerdoskopia-gis

Σε συνέχεια του σχεδίου Εμπράρ για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917, η Χωροταξική Μελέτη Θεσσαλονίκης του 1965, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης του 1985 και το Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπουν τη διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που ενώνει το παραλιακό μέτωπο με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

Η υλοποίηση του σχεδίου ανακοινώθηκε μόλις το 1999 όταν αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του σημερινού χώρου της ΔΕΘ σε χώρο πρασίνου. Όμως ο πολεοδομικός σχεδιασμός 103 χρόνων ανατράπηκε από μια δήλωση του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη ότι θα γίνει ‘ανάπλαση της ΔΕΘ’ και όχι μεταφορά.

Η ανάπλαση μάλιστα θα γίνει με ΣΔΙΤ και θα περιλαμβάνει εμπορικές και τουριστικές χρήσεις.

η συνέχεια εδώ

No comments:

Post a Comment