Tuesday, February 9, 2021

Architects Are Proposing 10 Futuristic Towers To Revitalize the Greek City of Thessaloniki

Αrchitecture competitions offer a way for designers to envision places as they could be. One competition called ArXellence 2 asked creatives to propose ideas for the redevelopment of the Greek city Thessaloniki and its western coastal side. One response to this call is a proposal by OF. STUDIO and Degree Zero Architects called OCULIS which includes a complex of 10 futuristic towers. These modular buildings attempt to create a unified aesthetic for Thessaloniki’s new business reputation.

η συνέχεια εδώ

Αρσένης για ΔΕΘ: Από μητροπολιτικό πάρκο σε μητροπολιτική κερδοσκοπία γης

Σε συνέχεια του σχεδίου Εμπράρ για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917, η Χωροταξική Μελέτη Θεσσαλονίκης του 1965, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης του 1985 και το Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπουν τη διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που ενώνει το παραλιακό μέτωπο με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Η υλοποίηση του σχεδίου ανακοινώθηκε μόλις το 1999 όταν αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του σημερινού χώρου της ΔΕΘ σε χώρο πρασίνου.

Read more at: https://parallaximag.gr/epikairotita/arsenis-gia-deth-apo-mitropolitiko-parko-se-mitropolitiki-kerdoskopia-gis

Σε συνέχεια του σχεδίου Εμπράρ για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917, η Χωροταξική Μελέτη Θεσσαλονίκης του 1965, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης του 1985 και το Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπουν τη διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που ενώνει το παραλιακό μέτωπο με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

Η υλοποίηση του σχεδίου ανακοινώθηκε μόλις το 1999 όταν αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του σημερινού χώρου της ΔΕΘ σε χώρο πρασίνου. Όμως ο πολεοδομικός σχεδιασμός 103 χρόνων ανατράπηκε από μια δήλωση του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη ότι θα γίνει ‘ανάπλαση της ΔΕΘ’ και όχι μεταφορά.

Η ανάπλαση μάλιστα θα γίνει με ΣΔΙΤ και θα περιλαμβάνει εμπορικές και τουριστικές χρήσεις.

η συνέχεια εδώ

Θεσσαλονίκη: Η Ανάπλαση της ΔΕΘ και η ανάγκη για Μητροπολιτικό Πάρκο

Η πόλη αυτή με την εξαίρετη γεωγραφική της θέση και την μακραίωνη πολυπολιτισμική της ιστορία, θα μπορούσε να προσφέρει ευεξία στους κατοίκους της και να  αποτελέσει ιδανικό τουριστικό προορισμό.

η συνέχεια εδώ

Αντικατοπτρισμοί

 από τη Ρία Καλφακάκου


Οι αρχικές 43 υπογραφές, της Κίνησης Πολιτών ενάντια στο χωρικό σχέδιο για τη ΔΕΘ, ήταν μια πέτρα που ρίχτηκε στα λιμνάζοντα νερά της διαβούλευσης για το μέλλον της πόλης μας, και δημιούργησε πολλούς κυματισμούς.

Ήδη οι υπογραφές στο αρχικό κείμενο, αυτών που θέλουν μητροπολιτικό πάρκο, και όχι τσιμεντοποίηση του κρατικού οικοπέδου της ΔΕΘ, έχουν ξεπεράσει τις 1000, και προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δράσεις.

η συνέχεια εδώ

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης ζήτημα βιωσιμότητας και ποιότητας ζωής

 Το τελευταίο εξάμηνο, η διοίκηση της ΔΕΘ βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής αρχιτεκτονικού γραφείου για την ανάπλασή της. Προφανώς, κρίνεται αναγκαίο για τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα Εκθεσιακό Κέντρο με σύγχρονες υποδομές, όπου θα είναι ενσωματωμένο στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Ωστόσο, ο άναρχος και πυκνοδομημένος αστικός ιστός της πόλη μας, καθιστά ως μεγαλύτερη ανάγκη την ύπαρξη ελεύθερων χώρων πρασίνου, όπως ένα Μητροπολιτικό Πάρκο που να διασχίζει την πόλη από τη θάλασσα έως το βουνό και να δίνει ανάσες στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο εμπορικό της κέντρο.

συνέχεια εδώ

Κίνηση Πολιτών: Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Πράσινη Θεσσαλονίκη

 

Το διαφημιζόμενο σχέδιο «ανάπλασης της ΔΕΘ» διακηρύσσει ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Εκθεσιακού Φορέα, δημιουργώντας συγχρόνως ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο κέντρο της πόλης. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

1. Με τη σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» του χώρου της ΔΕΘ δεν δημιουργείται αλλά ακυρώνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο 

συνέχεια εδώ

Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών

 

Το προωθούμενο από την ΔΕΘ-Helexpo AE σχέδιο «ανάπλασης» του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι αντίθετο με τους στόχους όλων των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς για τη Θεσσαλονίκη και τα οποία προβλέπουν να δημιουργηθεί στο χώρο αυτόν «Μητροπολιτικό Πάρκο πολιτισμού και πρασίνου», ώστε η πόλη να γίνει περισσότερο βιώσιμη και φιλική με τους ανθρώπους και τους επισκέπτες της. 

Παλαιότερο ψήφισμα των Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου